Suomenmaa

Poliisihallitus: Poliisi toimi virheellisesti kieltäessään kuvaamisen Aalistunturilla helmikuussa

STT 12/7/2023

Poliisi esti helmikuussa Metsäliikkeen aktivisteja kuvaamasta, kun se purki hakkuutyömaan mielenilmauksessa käytetyn kolmijalkaisen puutelineen. Lue juttu Suomenmaan verkkosivuilla.

Aalistunturin metsäkiista

Poliisihallituksen mukaan poliisi toimi virheellisesti, kun se kielsi kuvaamisen Aalistunturilla helmikuussa. Hakkuita vastustaneet mielenosoittajat olivat pystyttäneet tielle puisen kolmijalan, jonka poliisi päätti sahata kappaleiksi.

Paikalla ollutta dokumenttiryhmää ja mielenosoittajia kiellettiin kuvaamasta sahaamista. Poliisi perusteli kieltoa julkisuudessa sillä, että purkaminen kuuluu poliisin taktisiin ja teknisiin menetelmiin.

Kieltopäätöksen tehnyt Oulun johtokeskuksen yleisjohtajana toiminut komisario kertoi Poliisihallitukselle antamassaan selvityksessä perustaneensa kiellon julkisuuslain kohtaan.

Poliisihallitus totesi, ettei tilanteeseen voida soveltaa julkisuuslakia. Sen mukaan kuvaamisen kieltämiselle ja siten sananvapauden rajoittamiselle ei ollut lainmukaista perustetta. Komisarion todettiin toimineen virheellisesti.