Poliisi

Laillisuusvalvonta selvitti Aalistunturin videokuvauksen kieltämistä

Poliisi 12/7/2023

Poliisihallituksen laillisuusvalvonta on ratkaissut Aalistunturin hakkuutyömaalla 20.2.2023 järjestetyn mielenilmauksen kuvaamisen estämistä koskevan asian. Videokuvauksen kieltoon ei löytynyt riittäviä perusteita.

Poliisi Aalistunturi Kuvauksen kieltäminen

Poliisihallitus sai helmikuussa 2023 tietoonsa, että poliisi oli estänyt Metsäliikkeen aktivisteja kuvaamasta Aalistunturin hakkuutyömaan mielenilmauksessa käytetyn puisen kolmijalkaisen telineen purkua. Poliisihallitus otti poliisin toimenpiteen perusteet oma-aloitteisen laillisuusvalvontaselvityksen kohteeksi. Poliisihallitus hankki Lapin ja Oulun poliisilaitosten lausunnot ja asiassa vastuullisten virkamiesten selvitykset. 

Selvitysten ja lausuntojen mukaan poliisin yleisjohtaja linjasi, että mielenilmauksessa käytetyn kolmijalan purkamisen kuvaaminen estettiin, koska purkaminen tehtiin erikseen harjoitellun poliisin taktisen tai teknisen menetelmän mukaisesti.  Poliisi osoitti mielenosoittajille paikan, mistä he saivat seurata purkutoimenpidettä ja kuvaaminen sai jatkua sen jälkeen, kun poliisi oli purkanut kolmijalan.

Poliisihallitus toteaa ratkaisussaan, että videokuvaaminen kuuluu sananvapauden piiriin ja sitä voidaan rajoittaa vain lakiin pohjautuvalla perusteella. Käsittelyssä otettiin huomioon poliisin toiminta, tapahtumapaikka ja olosuhteet. Selvitysten ja lausuntojen perusteella kuvaamisen kieltämiselle ja sitä kautta sananvapauden rajoittamiselle tapahtumapaikalla ei ole ollut lainmukaisia perusteita. Tältä osin poliisin yleisjohtajan on katsottava menetelleen virheellisesti.  

Poliisin laillisuusvalvonnan avulla poliisi pyrkii linjaamaan ja yhdenmukaistamaan toimintaa. Samalla laillisuusvalvonta tarkentaa, miten eri tilanteissa poliisin on tulkittava lakia.