Matti Pitkänen 12/7/2023
Poliisihallitus selvitti Aalistunturin tapahtumia ja totesi, ettei yleisjohtajan määräämälle kuvauskiellolle ollut lainmukaisia perusteista.
Iltalehti kirjoittaa videokuvaamisen kieltämisen hakkuutyömaalla Aalistunturilla viime helmikuussa olleen perusteeton. Näin toteaa Poliisihallituksen lainvalvonta tekemässään selvityksessä.
Luonnonsuojeluaktivistit pyrkivät estämään hakkuita Lapin Kolarissa sijaitsevalla Aalistunturilla. He olivat pystyttäneet isohkon kolmijalan, jonka päälle he kiipesivät ja pyrkivät näin estämään metsätyökoneiden kuljettamista.
Kun poliisi alkoi sahata kolmijalkoja moottorisahalla, he kielsivät toimenpiteen kuvaamisen. Määräyksen teki yleisjohtajana toiminut komisario Oulun poliisilaitokselta.
Komisario antoi Poliisihallitukselle selvityksen toimistaan. Hän perusteli kuvaamisen kieltoa sillä, että kolmijalan purkamisen toteuttamien on toimintamalli, josta tehty videotallenne olisi verrattavissa julkisuuslaissa tarkoitettuun asiakirjaan. Tällaisen asiakirjan hän katsoi olevan salainen.
Oulun poliisin valvonta- ja hälytystoimintayksikön johtaja Jyrki Kivirinta perusteli Helsingin Sanomille kuvauskieltoa sillä, että kyseessä oli poliisin ”tekninen ja taktinen menetelmä”.
– Poliisin tekniset ja taktiset menetelmät ovat julkisuuslain ulkopuolella tai periaatteessa salaisia tietoja. Niitä ei kuvata, Kivirinta sanoi.
Tapahtumaa kuvasi aktivistien lisäksi myös dokumentintekijä.
Oulun poliisilaitos antoi Poliisihallitukselle lausunnon. Se tyrmäsi yleisjohtajana toimineen komisarion perustelut. Yksityishenkilön kuvaamaan videoon ei voida soveltaa julkisuuslakia, eikä tallenne ole laissa määritelty viranomaisen asiakirja. Laitos piti komisarion toimintaa virheellisenä.
Poliisihallitus otti asian selvitykseen oma-aloitteisesti ja toteaa nyt, etteivät perustelut olleet pitävällä pohjalla. Poliisihallitus toteaa päätöksessään, että videokuvaaminen kuuluu sananvapauden piiriin ja sitä voidaan rajoittaa vain lakiin pohjautuvalla perusteella.
– Selvitysten ja lausuntojen perusteella kuvaamisen kieltämiselle ja sitä kautta sananvapauden rajoittamiselle tapahtumapaikalla ei ole ollut lainmukaisia perusteita. Tältä osin poliisin yleisjohtajan on katsottava menetelleen virheellisesti, Poliisihallituksen tiedotteessa todetaan