Eelis Rytkönen 16/5/2023
Metsähallitus hakkasi talvella metsää Kolarissa Aalistunturin alueella, ja mielenosoittajat keskeyttivät hakkuut useaan kertaan. Nyt Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa hakkuista. Lue juttu Ylen verkkosivuilla.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin valituksen Aalistunturin alueen metsänhakkuusta.
Viime talvena tehdyt hakkuut nousivat julkisuuteen, kun itseään Metsäliikkeeksi kutsuvan ryhmän aktivistit häiritsivät metsätyömaata.
Luonnonsuojeluliitto haki aiemmin Lapin Ely-keskukselta kieltoa hakkuille Aalistunturin lähelle sekä kahdelle muulle alueelle Länsi-Lapissa. Ely-keskus hylkäsi hakemuksen viime vuonna.
Hallinto-oikeuden tuoreen ratkaisun mukaan Metsähallituksen hakkuut ovat olleet lain mukaisia eivätkä ne ole vaatineet luonnonsuojelulain mukaisia pakkokeinoja.
Aalistunturin alueella on tehty havaintoja uhanalaisista lajeista, mutta uhanalaisten lajien huomioiminen kuuluu maanomistajan harkintaan. Tässä tapauksessa maanomistaja on Suomen valtion omistama Metsähallitus.
Metsähallitus puolestaan on toimittanut selvityksen siitä, miten se ottaa huomioon uhanalaisista lajeista tehdyt havainnot.
Lajihavainnoissa ei myöskään ole kysymys rauhoitetuista lajeista, eivätkä havaintopaikat ole olleet erityisesti suojeltavien lajien tärkeitä esiintymispaikkoja, Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisussa todetaan.
Hallinto-oikeus antoi asiasta väliaikaisen ratkaisun jo talvella hakkuiden aikaan, ja hakkuut saivat jatkua.
Luonnonsuojeluliiton lisäksi myös toinen ryhmä yritti pysäyttää hakkuita, vaikkakin erilaisten keinojen avulla. Metsäliikkeen mielenosoittajat häiritsivät hakkuita leiriytymällä metsätyömaalle. Mielenosoitukset toistuivat ja poliisit kantoivat mielenosoittajia useaan kertaan pois metsästä. Metsäliikkeen taustalla on muun muassa Helsingissä tehdyistä protesteistaan tunnetuksi tulleen Elokapinan jäseniä.
Hakkuiden pysäyttäminen Aalistunturin alueella oli uudenlaista luontoaktivismia, sillä metsätöitä estettiin metsässä, joka oli ollut jo aiemmin talouskäytössä. Perinteisesti mielenosoituksia on nähty erityisen arvokkaissa luontokohteissa.
Metsäliikkeen kritiikin kärki kohdistuikin yleisesti valtion metsäpolitiikkaan, jonka aktivistit väittävät kiihdyttävän luontokatoa.
Metsähallitus sai hakkuut valmiiksi maaliskuun loppupuolella mielenosoituksista huolimatta. Itse Aalistunturilla sijaitsevalla luonnonsuojelualueella hakkuita ei tehty.
Joukko paikallisia on tehnyt aloitteen alueen laajemmasta suojelusta. He ovat ehdottaneet, että valtio perustaisi Aalistunturin ympäristöön kansallispuiston.
Käsittelyssä olevalla esityksellä ei kuitenkaan ole ollut merkitystä käynnissä olleiden hakkuiden kannalta. Kuka tahansa voi tehdä aloitteen kansallispuistosta.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuorein päätös koski Aalistunturin alueen lisäksi myös Pellon Miekojärven sekä Lounais-Lapin erämaa-aloitteen alueen hakkuusuunnitelmia ja mahdollisia toimenpiteitä. Myös niiden kohdalla luonnonsuojeluliiton valitus hylättiin.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta valittamalla, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.