Koneen säätiön rahoittama työryhmä inventoi lajeja Aalistunturilla

Luoteis-Lappi / Ville-Matti Hannu

Kolarin Porolamminoja

Koneen säätiön rahoittama Luonnonmetsä -työryhmä inventoi lajeja Aalistunturin kansallispuistoaloitteen alueella Kolarissa ja Pellossa. Inventoinnin kohdistuvat alueisiin, joille Metsähallitus on tehnyt hakkuuilmoituksia.

Luoteis-Lapin mukaan Koneen säätiön rahoittama Luonnonmetsä -työryhmä inventoi lajeja Aalistunturin kansallispuistoaloitteessa rajatulla alueella. Lajien inventointi kohdistuu alueisiin, joille Metsähallitus on tehnyt hakkuuilmoituksia. 

Ko­la­rin Aa­lis­tun­tu­ril­ta on val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­sel­la pe­rus­tet­ta­vien suo­je­lu­a­lu­ei­den jou­kos­sa 979 heh­taa­rin ko­koi­nen alue. Met­sä­hal­li­tus on teh­nyt alu­eel­le hak­kuu­a­lu­eil­moi­tuk­sia eli lei­mi­koi­ta.

–Kan­sa­lai­sa­loit­teen mu­kai­nen Aa­lis­tun­tu­rin alue on kym­me­nen­tu­han­nen heh­taa­rin ko­koi­nen ja siel­lä on pää­sään­töi­ses­ti ta­lous­met­sää, jos­sa suo­ri­te­taan nor­maa­lia hak­kuu­toi­min­taa, ker­too Metsähal­li­tuk­sen tii­mie­si­mies Kari Koi­vu­maa toteaa Luoteis-Lapille.

Luonnonmetsä -työryhmä on käy­nyt kar­toit­ta­mas­sa tu­le­vien hak­kuu­a­lu­ei­den kas­vis­toa ja puus­toa. 

Työryhmässä mukana olevan Olli Mannisen mukaan ryhmä kävi läpi hyvin laajan noin 200 hehtaarin kokoisen alueen. Pää­a­si­as­sa ky­sees­sä oli laji-in­ven­toin­ti, mut­ta ryhmä dokumentoi myös metsärakennetta.

– Hy­vin mo­nel­ta lei­mi­kol­ta löy­sim­me uha­na­lais­ta la­jis­toa ja myös sel­lai­sia koh­tei­ta, jot­ka oli­vat met­sä­ra­ken­teel­taan sel­väs­ti suo­je­lun ar­voi­sia. Mut­ta osa oli sel­lais­ta nuo­rem­paa met­sää, joka ei van­han met­sän kri­tee­rei­tä täy­tä, hän kertoo.

Työryhmä ai­koo ava­ta kes­kus­te­lun alu­ei­den tu­le­vai­suu­des­ta Met­sä­hal­li­tuk­sen kans­sa.

– Mei­dän täy­tyy kes­kus­tel­la näis­tä alu­eis­ta tar­kem­min ja lä­he­täm­me heil­le ra­por­tin mei­dän ha­vain­nois­tam­me lä­hi­päi­vi­nä, Man­ni­nen kertoo.

Manninen näkee Aalistunturin puistohankkeen arvokkaaksi

Luoteis-Lapin haastatteleman Koivumaan mukaan Met­sä­hal­li­tus ei tee hak­kui­ta, mi­kä­li uhanalais­ta la­jis­toa löy­tyy. 

Leimikot on tehty sellaisille alueille, missä Metsähallituksen kartoitusten mukaan ei ole tavattu uhanalaisia lajeja.

– Mi­kä­li työryhmän ra­por­tis­ta käy il­mi, et­tä uha­na­lai­sia la­je­ja on löy­ty­nyt, teem­me it­se jatkokartoitus­ta ja re­a­goim­me ti­lan­teen niin vaa­ties­sa. Alue, jol­ta uha­na­lai­sia la­je­ja löy­tyy, jä­te­tään kos­ke­mat­to­mak­si ja nii­den ym­pä­ril­le jä­te­tään suo­ja-alue, hän toteaa.

Vuon­na 2012 Poh­jois­mai­den neu­vos­ton ym­pä­ris­tö­pal­kin­non saa­nut Man­ni­nen nä­kee Aa­lis­tun­tu­rin puis­to­hank­keen ar­vok­kaak­si.

– Ai­em­min koh­teel­la käy­mät­tö­män sil­mis­sä alue oli ko­ko­nai­suu­te­na yl­lät­tä­vän­kin hie­no ja kan­sal­lis­puis­to­e­si­tys vai­kut­taa si­kä­li pä­te­väl­tä, hän kertoo.

Hak­kuu­työt alu­eel­la ja nii­den ajoi­tus ovat saa­neet ai­kaan spe­ku­laa­ti­o­ta Met­sä­hal­li­tuk­sen mo­tii­veis­ta, vaikka Koivumaa kiistääkin asian jyrkästi.

– Hak­kui­den suo­rit­ta­mi­sen ai­ka­tau­lu riip­puu ai­na asi­ak­kaan tar­pees­ta. Jos­kus hak­kuu­il­moi­tuk­sen jäl­keen voi men­nä vuo­si­kin, et­tä it­se hak­kuu suo­ri­te­taan, mut­ta jos il­moi­tu­sa­lu­eel­ta saa­daan asiakkaam­me tar­vit­se­maa puu­ta­va­ra­la­jia, voi­daan hak­kuu suo­rit­taa pi­kim­mi­ten, hän sanoo.

Hak­kui­den tar­koi­tuk­se­na ei ole lait­taa ka­pu­loi­ta puis­to­hank­keen rat­tai­siin.

– Pu­heet sii­tä, et­tä Met­sä­hal­li­tus kii­reh­ti­si hak­kaa­maan alu­eet, jot­ta puis­to­han­ke jo­ten­kin saa­tai­siin kaa­det­tua, ei­vät pidä lain­kaan paik­kaan­sa. Met­sä­hal­li­tuk­sel­la hak­kui­ta teh­des­sä ko­neet työs­ken­te­le­vät noin kak­si­kym­men­tä tun­tia vuo­ro­kau­des­sa ja nel­jä tun­tia jä­te­tään huol­lol­le ai­kaa, hän jatkaa.

Koivumaan mukaan on ihan normaalia, että hakkuutta tapahtuu myös yöaikaan.

– Tar­koi­tus ei ole teh­dä hak­kui­ta sil­lä ta­val­la, et­tei vain kuk­haan nä­kis. Ja mi­kä­li nyt tie­to uha­na­lai­sis­ta la­jeis­ta tu­lee Met­sä­hal­li­tuk­sel­le, me em­me ky­sei­sil­le alu­eil­le tee hak­kui­ta, hän ko­ros­taa.

Lisää aiheesta