YLE UUTISET

Ahma tappoi kahdeksan poroa Kolarissa

Yle Perämeri 7.5.2010

Ahma tappoi poroja Kolarissa

Yle Uutiset kertoo ahman tappaneen kahdeksan poroa Kolarin kunnassa keskiviikon ja torstain välisenä aikana. Poroisäntä Mika Sattan mukaan tapettujen porojen luota löytyi ahman jälkiä.

Yle Uutiset kertoo ahman tappaneen kahdeksan poroa Kolarin kunnassa keskiviikon ja torstain välisenä aikana. Kolme kuollutta poroa löytyi Kilpilammelta, kaksi Nälännöstä, kaksi Porovaarasta ja yksi poro Häiminvuomasta. 

Yhtä niistä oli haavoitettu niin pahoin, että se jouduttiin lopettamaan.

Ylen haastattelema Kolarin paliskunnan poroisäntä Mika Satta kertoo, että tapettujen porojen luona oli ahman jälkiä, mutta ahmasta ei ole selkeitä näköhavaintoja.

Tapetuilta poroilta oli syöty osa turpaa ja kieli.

Sattan mukaan ahma lienee niin suojeltu, että sen kaatolupaa on varmaan turha hakea.

Lue Yle Perämeren juttu osoitteessa: https://yle.fi/uutiset/3-5558104.

Säälimätön mutta kömpelö saalistaja

Tanakkarakenteinen ahma on pohjoisen havumetsä- ja tundravyöhykkeen asukki. Se on myös Suomen suurin näätäeläin ja pienin neljästä Suomessa elävästä suurpedosta. Uros on naarasta suurempi ja voi painaa lähes 30 kiloa. 

Tyypillisesti ahma on hidas ja kömpelö saalistaja, joka syö pääasiassa haaskoja, mutta toisinaan se voi käydä myös esimerkiksi porojen kimppuun. Riistakeskuksen tietojen mukaan ahma aiheuttaa poronhoidolle ylivoimaisesti eniten vahinkoa. 

Sen aiheuttama laskennallinen korvaussumma on joinakin vuosina noussut yli 7 miljoonaan euroon. Ahma rauhoitettiin poronhoitoalueella vuonna 1982.

Elintapojensa vuoksi ahmaa onkin kutsuttu arktisten alueiden hyeenaksi. Asutusta kattavan ja erämaissa viihtyvän ahman elämästä tiedetään paljon sutta, karhua ja ilvestä vähemmän. Yhden urosahman elinpiiri saattaa olla useiden tuhansien neliökilometrien suuruinen ja naaraankin satojen. 

Käytännössä koko Suomi on ahman historiallista ja luontaista levinneisyysaluetta, mutta nykyisin sitä tavataan pääosin maamme pohjois- ja itäosien erämaissa. 

Muutamia ahmoja siirrettiin 1980- ja 1990-luvuilla poronhoitoalueelta Suomenselälle, jonne on vakiintunut pieni osakanta. Viime aikoina poronhoitoalueen eteläpuolella elävä ahmakanta on pikkuhiljaa vahvistunut ja levittäytynyt uusille alueille. 

Havaintoja yksittäin liikkuvista ahmoista on tehty jopa etelärannikkoa myöten.

Muualta Euroopasta ahma on hävitetty lähes kokonaan. Tällä hetkellä sitä tavataan Suomen ohella vain Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä, Mongoliassa, Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa.

Suomessa ahma on määritelty erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Kanta on noin 385-390 ahmayksilöä. 

Yle Uutiset: Ahma on pedoista pahin

Suurpedot eli karhu, susi, ilves ja ahma tappoivat vuonna 2017 Suomessa yli 5 200 poroa.

WWF Suomen ahmaa käsittelevä lajitietosivu

Voit tutustua ahmaan lajina WWF Suomen sivuilla olevan tietopaketin avulla.