Aalistunturi.fi

Punainen tupa ja tunturimaa

Martti Asikainen 10.9.2022

Aalistunturin vanha palovartijan mökki

Tutustu paikalliseen etikettiin ja huolehdi tuvasta kuin omastasi. Näistä eväistä on rakennettu sopu, jota julkiset päivätuvat ja erämökit vaativat.

Aalistunturin huipulla sijaitsee vähemmän tunnettu päivätupa, joka toimii väsyneiden vaeltajien levähdyspaikkana. Tuvalta löytyy kaikki tarpeellinen aina ruoan valmistamiseen ja kantamusten kuivatukseen tarvittavasta kaminasta kuivakäymälään ja puuvarastoon.

Lisäksi tuvan edessä on mukava ja turvallinen tulistelupaikka, jossa on mahdollista kahvitella, kuivatella, paistaa makkaraa tai vaikkapa kasviksia, ja ennen kaikkea nauttia upeista maisemista.

Aalistunturin päivätuvassa ei ole makuulavereita, mutta sieltä löytyy pirttipöytä oleilua ja ruokailua varten sekä kaksi useamman istuttavaa lavettia. 

Tupa sijaitsee 372 metriä merenpinnan yläpuolella, joten kannattaa varata kiikarit tai vähintäänkin kamera mukaan. Kirkkaalla säällä Aalistunturilta voi nähdä paljain silmin niin Yllästunturille kuin Pallastunturillekin. 

Kaikista upeimman näköalan kuitenkin tarjoaa tunturia ympäröivä laaksomaisesta maasto, joka levittäytyy kaikessa kauneudessaan sen alapuolelle kuin satujen taikametsä.

Aalistunturin päivätuvasta

Aalistunturin päivätupa on aikaisemmin toiminut palovartijanmökkinä, jossa tämä vietti aikaa kesäisin. 

Tuvan omistaa Metsähallituksen Luontopalvelut, mutta sen huollosta vastaa Pasmajärven kyläyhdistys, joka ylläpitää sitä täysin vapaaehtoisesti. Joten kunnioitathan pasmajärveläisten vaivannäköä ja jätät tuvan siistiin kuntoon.

Tupaan saa tuoda lemmikkieläimiä muiden tuvan käyttäjien suostumuksella.

Pasmajärvi on Kolarin kunnan suurin järvi, jonka kylästä löytyy majoituskohteita niin retkeilijöille kuin mukavuudenhaluisille luksuksen metsästäjillekin. Sen vanha mylly tarjoaa autenttisen kokemuksen Siikajoen rannalle, kun taas Sointulasta löytyy tilaa isommallekin porukalle.

Aalistunturille pääsee metsäautotieltä, joka lähtee Pasmajärven kylän ja Konttajärven kylän väliseltä Aalisjärventieltä. Autopaikalta tunturin huipulle on matkaa noin kaksi kilometriä.

Huomioithan, että päivätuvat eivät ole eräkämppiä. Tutustuthan päivätuvan ohjesääntöihin ja yleisiin toimintatapoihin alapuolella olevan linkin kautta.

Päivätupa löytyy koordinaateista Euref-Fin (~ WGS84) lat: 67° 01.3799′  lon: 24° 25.8877′  
ETRS-TM35FIN  P: 7436252m  I: 388137m.  

Lisää aiheesta

Ohjeita päivätuvan käyttäjille

Metsähallituksen Luontopalveluiden viralliset ohjeet päivätupien käyttöön.

Metsähallituksen Luontopalvelut

Metsähallituksen Luontopalveluiden Aalistunturia koskevat sivut.

Pasmajärven kyläyhdistys

Pasmajärvellä on helppo viihtyä. Tutustu sen kyläyhdistyksen toimintaan.