Mediatyöryhmä 19/2/2023
Metsäliike on palannut Aalistunturin kansallispuistoesityksen alueelle jo viidennen kerran tämän vuoden aikana. Metsähallituksen hakkuut alueella ovat keskeytyneet. Aktivistit vaativat Metsähallitusta luopumaan kaikista hakkuista kansallispuistoesityksen alueella.
”Etelä-Suomessa alkoi juuri hiihtoloma ja mikä sen parempaa kuin lähteä loskaisesta Helsingistä kansallispuiston maisemiin hiihtelemään”, sanoo alueelle jo useita kertoja retkeillyt Ida Korhonen.
Metsäliike haluaa haastaa Metsähallitus Metsätalous oy:n toimintaa laajemminkin. Mielenosoittajien mukaan valtion metsätalous on kestämätöntä niin ekologisesta kuin sosiaalisesta näkökulmasta. Ekologinen kestämättömyys näkyy romahtaneissa hiilinieluissa ja metsälajien ja luontotyyppien uhanalaisuudessa, sosiaalinen kestämättömyys taas esimerkiksi siinä, kuinka Metsähallitus toteuttaa hakkuita alueella, josta paikalliset ovat tehneet kansallispuistoesityksen.
Metsähallituksen toiminnan lisäksi Metsäliike haluaa kyseenalaistaa nykymetsätaloutta ja selluteollisuutta laajemminkin, varsinkin Pohjois-Suomessa.
”Pohjoisessa luonto paranee hakkuiden aiheuttamista haavoista todella hitaasti. Lisäksi ilmasto tulee lämpeämään lähellä napa-alueita moninkertaisella nopeudella muuhun maailmaan verrattuna. Monimuotoinen luonto on avainasemassa sekä ekosysteemien, että meidän täällä asuvien ihmisten sopeutuessa ilmastokriisin mukanaan tuomiin muutoksiin.
Monimuotoinen luonto on myös ihan yhtä suuri, jollei suurempikin, työllistäjä pohjoisessa kuin metsätalous” , toteaa Kajo Metsänen, joka on jo toista kertaa valmis viettämään yönsä suuren, puisen kolmijalan päällä. Kolmijalka on rakennelma, joka kannattelee mielenosoittajaa useamman metrin korkeudessa (kts. Mediapankin kuvat).
Metsäliike on yrittänyt selvittää, kuka Aalistunturin hakkuissa kaadetut puut ostaa. Tämä ei ole kuitenkaan onnistunut. Metsähallitus ei ole suostunut kertomaan ostajaa ja toisaalta isot metsäyhtiöt, kuten Metsä Group, eivät ole vastanneet kysymyksiin aiheesta.
”Mielenkiintoista, että vaikka suurin piirtein kaikki metsäjätit väittävät kaiken heidän tehtaillaan käytetyn puun alkuperän olevan jäljitettävissä, ei esimerkiksi Metsä Group ole vastannut kyselyihin siitä, ostaako heidän Kemin tehtaansa puuta Aalistunturilta. Joko yhtiö ei väitteistään huolimatta tiedä, mistä heidän käyttämänsä puu todella on peräisin tai sitten he eivät halua myöntää ostavansa puuta Aalistunturin kansallispuistoesityksen alueelta”, kommentoi Jakob Wartiovaara, joka on otettu jo kaksi kertaa kiinni Aalistunturin mielenosoitusten yhteydessä.
Metsäliike on Greenpeacen, Luonto-Liiton ja Elokapinan sekä yksityisten luonnonsuojelijoiden yhteistyöstä alkunsa saanut liike, joka puolustaa Suomen metsiä ja vaatii muun muassa vähemmän hakkuita, 30% maapinta-alasta suojeltavaksi sekä oikeudenmukaista siirtymää niille metsäalan työntekijöille, jotka mahdollisesti metsätalouden kestävyysmurroksen myötä menettäisivät työnsä.
”Oikeudenmukaisuus on meille todella tärkeä teema”, toteaa oululainen Metsäliikkeen aktivisti Anni Manninen, ”Monen ympäristölle tuhoisan työn on loputtava, jos todella haluamme pysäyttää luontokadon. Tämä ei kuitenkaan saa tarkoittaa, että kukaan menettää työllisyysmahdollisuuksiaan lopullisesti. Toisaalta meneillään oleva metsätalouden ja koko yhteiskunnan muutos kestävämpään ja ympäristöystävällisempään voi myös tuoda uusia työpaikkoja. Siksi tartuimme Aalistunturin tapaukseen: kansallispuisto toisi alueelle paljon enemmän työpaikkoja, kuin kansallispuistohanketta romuttavat hakkuut työllistävät.”
Metsäliikkeen mielenosoitukset Aalistunturilla ovat jatkuneet jo yli kuukauden. Liikkeen aktivistit järjestävät toimittajille tiedotustilaisuuden maanantaina klo 11.30 Laukkujärventien länsipään puomilla. Tiedotustilaisuudessa Metsäliike kertoo jatkosuunnitelmistaan alueella ja laajemmin Pohjolassa.