Yle Uutiset

Metsähallituksen hakkuut jatkuvat ja puuta ajetaan kiistellyltä työmaalta Aalistunturin lähistöllä

Kimmo Hiltula 25/1/2023

Metsäliike vastustaa mielenosoituksella Aalistunturin seudun hakkuita, joita suoritetaan Metsähallituksen talousmetsässä. Alueelle on haettu suojelua, mutta lopullista päätöstä suuntaan tai toiseen ei ole vielä tehty. Lue artikkeli Ylen verkkosivuilta.

Metsähallitus on jatkanut hakkuita Aalistunturin lähialueella. Metsäliike on mielenosoituksellaan pyrkinyt estämään hakkuut. Metsähallituksen metsätalouden aluejohtaja Samuli Myllymäki kertoo, että jokainen seisokkipäivä hakkuutyömaalla aiheuttaa Metsähallitukselle ja yrittäjille noin 15 000 euron tappiot. Aalistunturilla hakkuut ovat tähän mennessä olleet pysähdyksissä 4–5 päivää.

Hakkuita tehdään metsätalousmaalla, joka sijaitsee suojellun Aalistunturin läheisyydessä. Hakattavasta alueesta on tehty kansallispuistoesitys. Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri sekä Muonion ja Kolarin luonto ry ovat hakeneet alueelle toimenpidekieltoa vuosina 2021–2022. Lapin piiri on myös vienyt hallinto-oikeuteen Lapin ely-keskuksen päätöksen olla asettamatta toimenpidekieltoa. Tämä asia on edelleen käsiteltävänä hallinto-oikeudessa.

Myllymäki vakuuttaa, että menossa olevat hakkuut koskevat vain talousmetsää ja suunnitelmissa on otettu huomioon arvokkaat luontokohteet.

Myllymäki kertoo, että Aalistunturilta seudulta hakattavasta puusta valtaosa menee biotuoteteollisuudelle raaka-aineeksi eli on kuitupuuta. Lisäksi tukkipuuta saadaan hakkuissa jonkin verran.

– Hakkuut edistävät metsänkasvua ja hiilen sidontaa, kertoo Myllymäki.

Aalistunturilla menossa olevassa mielenosoituksessa ei tiistain jälkeen ole tapahtunut merkittävää muutosta. Mielenosoittajat estivät keskiviikkona puolen tunnin ajan tukkirekkojen pääsyn hakkuutyömaalle.

Mielenosoittajat purkivat sulun sen vuoksi, että tiedotusvälineiden edustajat pääsivät jatkamaan matkaansa Metsähallituksen hakkuualueella järjestämään tiedotustilaisuuteen.

Metsähallituksen aluejohtaja Samuli Myllymäki ja mielenosoittajat kohtasivat toisensa ensimmäisen kerran Aalistunturin Laukkujärventiellä.

Toimittajien silmien alla tapahtunut ensitapaaminen sujui rauhallisissa merkeissä. Tiedotustilaisuuteen osallistujille tarjottiin nuotiolla makkaraa ja pannukahvia, joita nauttimaan kutsuttiin myös lähistöllä olleet mielensoittajat.

Samuli Myllymäki pyysi, etteivät protestoijat enää estäisi laillisen työmaan toimintaa. Mielenosoittajat eivät tällaista lupausta antaneet.

Ympäristöministeriöön tulee lukuisia kansallispuistoaloitteita. Esimerkiksi kymmenisen vuotta sitten ehdotettiin 17 kansallispuiston perustamista. Niistä kaksi lopulta perustettiin.